Εκτύπωση

Το χωριό μας

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ, ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΠΡΟΟΔΟY

     Ένας ημιορεινός τόπος με έκταση κοντά στα 69.000 στρέμματα και 974 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Αποτελεί έδρα της Δημοτικής ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας μιας και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Οι κάτοικοι διακρίνονται για την απλότητα, την ευθύτητα και τη φιλοξενία τους. Ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία και τη γεωργία (καπνός, καλαμπόκι, σιτάρι, ρίγανη, κ.ά ). Η φύση πλούτισε απλόχερα το Χαλκιόπουλο, αφού εκεί συνυπάρχουν αρμονικά ο κάμπος, τα βουνά και τα οροπέδια. Ο επισκέπτης που θα περάσει από το Χαλκιόπουλο θα μείνει κατάπληκτος και θα θαυμάσει τη γενναιοδωρία της φύσης. Ο Ίναχος (Μπζιάκος για τους ντόπιους), ρέει έχοντας καθόλη τη διαδρομή του αριστερά και δεξιά συστοιχίες από πανύψηλα πλατάνια. Τα νερά του αγκαλιάζουν τρυφερά το τοπίο χαρίζοντας απρόσμενες πινελιές σκούρου μπλε. Η επιβλητική Καλάνα (υψόμετρο 1520μ.) στέκει αγέρωχα στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού και θαυμάζει τον απέραντο κατάφυτο κάμπο, που απλώνεται μπροστά της. Στην πρώην κοινότητα Χαλκιοπούλων και νυν Δημοτικό Διαμέρισμα Χαλκιοπούλων, ανήκουν οι παρακάτω συνοικισμοί:
Παλαιό Χαλκιόπουλο, Άγιοι Θεόδωροι, Αρωνιάδα, Άγιος Μηνάς, Άγιος Βλάσιος, Αγραπιδόκαμπος, Ξωμερή, Φορτωπός, και Προσήλια.

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

      Λόγω της έλλειψης βιβλιογραφίας, τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν είναι ελάχιστα έως μηδαμινά. Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού, είναι αρκετές και πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους. Φήμες θέλουν το Χαλκιόπουλο να λεγόταν Καρυοπούλες, από τις πολλές καρυδιές που είχε η περιοχή, αλλά τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί. Άλλη εκδοχή το θέλει να πήρε το όνομά του από κάποιες τσιγγάνες που λεγόταν Χαλκίδες, αλλά και αυτή η εκδοχή δεν είναι ιστορικά επιβεβαιωμένη.
Η Χαλκιόπη, μυθικό πρόσωπο, που έζησε στην περιοχή, θέλει επίσης να δανείζει το όνομά της στο χωριό. Όποια κι αν είναι η ετυμηγορία, δυστυχώς τίποτε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Παρά την έλλειψη ιστορικών στοιχείων για την προέλευση του ονόματος, το χωριό γράφει σήμερα τη δική του ιστορία.