Εκτύπωση
Πέμπτη 17-8-2017,Εκδήλωση – Αντάμωμα στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη

Αυτή η σημαντική για όλους μας εκδήλωση, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 και φέτος διήνυσε την τέταρτη χρονιά, πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη, όπως είχε προγραμματίσει ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αττικής – Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ».
Μια εκδήλωση που ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της είχε και θα έχει - όσο διαρκέσει - ως μοναδικό της σκοπό τα πολιτιστικά εκείνα χαρακτηριστικά, που θα συνδυάζουν την εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος, την αναμόχλευση των αναμνήσεων και την διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική.
Έτσι λοιπόν η εκδήλωση περιλάμβανε: Θεία Λειτουργία στο Σπήλαιο, επιστροφή στο χώρο των εκδηλώσεων στην Αγραπιδούλα, ξεκούραση, καφέ και περιήγηση στη φωτογραφική και στη λαογραφική έκθεση και στη συνέχεια παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή του μικτού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Χαλκιοπούλων.
Όλα αυτά βέβαια έχουμε την τύχη και τη δυνατότητα, να τα πραγματοποιούμε σε ένα πραγματικά ασύγκριτης ομορφιάς φυσικό τοπίο, που γαληνεύει την ψυχή και τις αισθήσεις.
Με τη συμμετοχή του πάπα-Νίκου Ριζογιάννη, του παπα-Γιώργη από το Καρπενήσι και των οικογενειών Παντελή Κανδάνη και Νίκου Κοτοπούλη με τις μελωδικές τους φωνές στο ψαλτήρι, τα απολυτίκια του Αγίου αντήχησαν μέσα και έξω από το σπήλαιο «Τῆς Καλάνης οἰκήτωρ καὶ ἐν σώματι Ἄγγελος, καὶ Χαλκιοπούλου τὸ κλέος, δόξα Βάλτου καὶ καύχημα, ὑπάρχεις ὡς Ἀνδρέα ἀληθῶς, διὸ καὶ εὐφημοῦμεν σὲ πιστῶς· θεραπεύεις γὰρ νοσοῦντας, καὶ πειρασμῶν λυτρούσαι τοὺς βοῶντας σοι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σε θαυμαστώσαντι,δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σου πᾶσιν ἰάματα».
Στις 10:30 περίπου ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο και στη συνέχεια οι προσκυνητές επέστρεψαν στο χώρο των εκδηλώσεων στην Αγραπιδούλα, όπου απόλαυσαν τον καφέ τους, περιηγήθηκαν στη λαογραφική έκθεση και στην έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, που έχουν φτάσει περίπου τις 900. Πολλές γενιές συναντήθηκαν στην έκθεση (ο παππούς Δημήτρης Μαργαρίτης παρέα με τον εγγονό Δημήτρη Μαργαρίτη θα ανταμώσουν για λίγο μέσα από τις φωτογραφίες τον προπαππού Δημήτρη Μαργαρίτη και θα εκδηλώσουν τη συγκίνησή τους) δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να δουν φωτογραφίες από τους προγόνους τους που δεν είχαν δει ξανά.
Η παραδοσιακή ορχήστρα που μας συνοδεύει με απόλυτη επιτυχία όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια - και έχουμε γίνει μια παρέα πλέον με τα παιδιά καθώς και οι απόψεις μας περί γνήσιου παραδοσιακού τραγουδιού συμπίπτουν-με τους: Γιώργο Βίτσα(κλαρίνο), Κώστα Τσαμπά (τραγούδι), Στέφανο Κόπανο (τραγούδι), Ανέστη Βίτσα (κρουστά), Κώστα Κουλτούκη (κιθάρα) και Χρήστο Τσιαμπόκαλο (βιολί), ξεκίνησε περίπου στις 12, καλωσορίζοντας τον κόσμο, με το «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε» και «σε τούτ’ την τάβλα πού ’μαστε», και συνέχισε σε ρυθμούς αυστηρά παραδοσιακούς ξεσηκώνοντας τον κόσμο στο χορό, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το σερβίρισμα με τα σαλατικά, τις πίτες, τα ορεκτικά και το υπέροχο κοντοσούβλι που ψήνονταν επί τόπου στις ψησταριές.
Περίπου 350 άτομα παρέμειναν στην εκδήλωση, εκ των οποίων 232 σερβιρίστηκαν με κάρτες που χρεώνονταν 10€, ενώ οι παγωμένες μπύρες ήταν στη διάθεσή τους με 2€.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου χαιρέτισε τους συγχωριανούς και φίλους καθώς και τους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση λέγοντας:
«Φίλοι μου καλωσορίσατε για μια ακόμη χρονιά στον παραδεισένιο τούτο τόπο, στο ιστορικό μα και συνάμα φιλόξενο χωριό μας στο Χαλκιόπουλο και συγκεκριμένα στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη, τον Άγιο που την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας τον 13ο αιώνα μόνασε στο σπήλαιο και με τον θάνατό του ανακηρύχτηκε Άγιος από την μετέπειτα Αγία, πριγκίπισσα Θεοδώρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Εδώ σ’αυτό το χώρο των εκδηλώσεων που με κόπο και κόστος έχει διαμορφωθεί από τους παλιότερους, αλλά και από τους νεότερους, σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή διασκέδαση αφού πρώτα ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, φίλους, συγγενείς που βοηθούν κάθε χρόνο για να γίνονται όλα όπως πρέπει. Να καλωσορίσω στην παρέα μας τους φίλους που μας τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχαριστώ θερμά».
Στη συνέχεια αφιέρωσε την εκδήλωση στη μάνα αγρότισσα, παρουσιάζοντας σχετική ομιλία που κράτησε άφωνους και συγκινημένους όλους τους παρευρισκόμενους, αφού όλοι αναγνώρισαν σ’ αυτούς τους χαρακτήρες τη μάνα τους, τη γιαγιά τους, τη θεία τους και όλες τις γυναίκες του χωριού, που έδωσαν το είναι τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να φροντίσουν την οικογένεια.
Αμέσως μετά το αφιέρωμα σειρά είχε το χορευτικό μας τμήμα. Τα παιδιά μας πραγματικά είναι η έκφραση της παράδοσης του τόπου μας, μέσα από τους εξαιρετικούς χορούς που παρουσιάζουν σε όλες τις εκδηλώσεις μας, εδώ όμως φαίνεται “ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ”, που έδωσε το έναυσμα για ένα πραγματικό γλέντι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά με κύριο δώρο προσφορά του Συλλόγου μια τηλεόραση 32’’ JVC και προσφορές 2 κιλών μελιού από τον Τάκη Κουτσιούμπα του Αθαν. και 2 κιλών μελιού από τον Θανάση Γιαννακόπουλο του Κων.
Την τηλεόραση κέρδισε το Νο 393 που είχε ο Κώστας Γιαννακόπουλος. Του ευχόμαστε να είναι πάντα καλότυχος.

Να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και τα καλά και ενθαρρυντικά λόγια που μας είπαν για την εκδήλωση, αλλά θα μου επιτραπεί - και ας μην το επιζητούν οι ίδιοι - να αναφερθώ ονομαστικά σε όσους βοήθησαν, να τους ευχαριστήσω εκ μέρους του Συλλόγου και να εξάρω την προσπάθεια που έφερε αυτό το καλό αποτέλεσμα.
Ξεκινώντας από την ημέρα της εκδήλωσης ευχαριστώ τις κυρίες:
Χριστίνα Προύντζου - Ριζογιάννη,
• Ευαγγελία Λαυρέντζου σύζ. Χρήστου,
• Γεωργία Πλεξίδα σύζ. Βασιλείου,
• Αθανασία Τσιούνη - Μαυροειδή,
• Μελίνα Πλεξίδα του Βασιλείου,
• Σταματία Ριζογιάννη του Θεοφ. και τον
• Γιάννη Συντριβάνο,
για την άμεση βοήθεια στο χώρο της προετοιμασίας και την παρασκευή των καφέδων.
Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά του χορευτικού μας τμήματος που πριν βγούν για την παράστασή τους, σχεδόν ολοκλήρωσαν την προετοιμασία και το σερβίρισμα. Τα αναφέρω ονομαστικά κατ’ αλφαβητική σειρά: Κουτσιούμπας Αθανάσιος του Δημ., Μακρή Μαριλένα του Ανδρ., Μακρή Ντίνα του Κων., Μαντζαβίνου Άννα, Μαυροειδή Γεωργία του Νικ., Πλεξίδα Μελίνα του Βασ., Πλεξίδας Ανδρέας του Βασ., Ριζογιάννη Ζωή του Νικ., Τουρλίδα Νένα του Παν., Τουρλίδας Παύλος, Τσιούνη Ελευθερία του Ευαγγ.
Να ευχαριστήσω θερμά:
• Τον Πάνο Προύντζο του Οδυσσέα για την άψογη δουλειά στο σερβίρισμα.
Τον Θόδωρο Τσιούνη που επιμελήθηκε την κάβα από την προηγούμενη μέρα.
• Τον Τάκη Σπανομήτσο για όλες τις διευκολύνσεις που μας έκανε με το φορτηγάκι του, καθώς και για τη γεννήτριά του, που χρησιμοποιήσαμε επιβαρυνόμενοι μόνο τα καύσιμα.
• Τον Γιώργο Καραχρήστο που μας πρόσφερε τις καρέκλες και τα τραπέζια αφιλοκερδώς.
• Τον Λάζαρο Κουτσιούμπα για την ισοπέδωση των δύσκολων κομματιών του δρόμου, καθώς και το βάψιμο των περβαζιών του κτιρίου.
• Τον Θωμά Προύντζο για την μεταφορά υλικών στην Αγραπιδούλα.
• Τη Σοφία Γούλα που οργάνωσε κατ’ αρχήν το χορευτικό μας και μας προμήθευσε τις στολές.
• Τον Σήφη Μπούσγο του Κων/νου για τη βοήθεια στο σερβίρισμα.
• Τον Κώστα Ταλιούρα που μας έκοψε τους κορμούς όπου μπήκαν οι μεγάλες φωτογραφίες.
Ευχαριστούμε τις κυρίες:
Γιαννακοπούλου - Πλεξίδα Γεωργία,
• Γιαννακοπούλου Ερασμία του Ανδρέα,
• Γιαννακοπούλου Τούλα σύζ. Αθανασίου,
• Κουτσιούμπα – Μακρή Ειρήνη,
• Λαυρέντζου Ευαγγελία σύζ. Χρήστου,
• Μακρή Ελένη του Γεωργίου και της Χρυσάνθης,
• Μαργαρίτη - Πίκουλα Μαρία,
• Νέστωρα Μαίρη σύζ. Επαμεινώντα,
• Πλεξίδα Μέλπω,
• Προύντζου - Νέστωρα Αλεξάνδρα,
• Προύντζου Αντιγόνη,
• Προύντζου Βασιλική και
• Τσιούνη Ελευθερία του Αποστόλου
για τις πίτες και τα γλυκά που μας πρόσφεραν.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Μαίρη Γιαννακοπούλου – Μυλωνά και Κατερίνα Ριζογιάννη – Μακρή για το πλύσιμο των πιάτων και των πηρουνιών που χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση.
Ευχαριστούμε τον Κώστα Βλάχο του Γεωργίου για την προσφορά σημαντικού μέρους των προϊόντων μαναβικής που χρησιμοποιήσαμε.
Ευχαριστούμε τον Τάκη Μπούσγο που μας προμήθευσε τα φορητά σταντ που χρησιμοποιήσαμε στη φωτογραφική έκθεση.
Ευχαριστούμε τους φίλους και συγχωριανούς που μας πρόσφεραν οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες της εκδήλωσής μας:
• Την Νεκταρία Πιστιώλη του Κων/νου 150€,
• Τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΒΑ. κ. Χρήστο Σαλαούνη 100€,
• Τον Μάρκο Πιστιώλη του Κων/νου 60€,
• Τον Θωμά Βλάχο του Διονυσίου 50€,
• Τον Αλέκο Καλοσπύρο 20€.
Θα πρέπει να εξάρω την πραγματική αυταπάρνηση με την οποία εργάστηκαν για την εκδήλωση τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου που βρίσκονταν στο χωριό: ο αντιπρόεδρος Χρήστος Λαυρέντζος του Σπ., ο ταμίας Τάκης Κουτσιούμπας του Αθαν. και ο πολιτιστ. Γραμματέας Ανδρέας Πλεξίδας του Βασ. Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε: ο κ. Δημήτρης Στεργίου (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ξηρομέρου), ο κ. Αλέκος Καλοσπύρος (πρώην Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. και της Ο.ΣΥ.ΒΑ.), ο κ. Βασίλης Πατσαούρας (Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας), ο κ. Παναγιώτης Κυρώσης (Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λουτρού), ο κ. Δημήτρης Φούκας (Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ), ο κ. Κώστας Ριζογιάννης (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας), η κ. Μαρίνα Ριζογιάννη (δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»), η κ. Ντίνα Γκαναβία (πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Φλωριαδιτών Αθήνας), ο κ. Νικηφόρος Μακρής (εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής για την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Αμφιλοχίας σε Δήμο Βάλτου).
Υ.Γ.1 Για το κοντοσούβλι δεν αναφέρω ονόματα (έχω δεχτεί απειλή για ασφαλιστικά μέτρα αν το κάνω!!!!!!!). Προφανώς δεν ήταν θαύμα του Αγίου Ανδρέα. Ίσως το μόνο θαύμα είναι που μας δίνει δύναμη να αντέχουμε την κούραση.
Υ.Γ.2 Για όσους ρωτούν ποια είναι η απολαβή μας, τους αφιερώνω μόνο μερικές φράσεις για τον εθελοντισμό, που είναι η δική μας σημαία και θα έπρεπε να είναι η σημαία όλων των εθελοντικών οργανώσεων. «Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς
τον ελεύθερό του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις
προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα».
Και του χρόνου.
Ευάγγελος Κ. Τσιούνης